dijous, 23 de febrer del 2017

Coc de dijous gras



Avui comença un altre carnaval. Amb les festes assenyalades de l'any, te n'adones de com passen els dies i com vas comptant any rere any, carnaval rere carnaval 365 dies que passen com si fossin la meitat.

Els gastroamig@s hem tornat a plantejar un repte. Aquest cop pizzes i coques. No vam caure en posar data que avui coincideix amb dijous gras, vet aquí que hi ha opcions per a tots els gustos i colors.

La proposta meva és un coc senzill, fàcil de fer i molt agraït, habitual a les terres de Ponent. Un coc amb una massa torrada, molt semblant a la textura d'una panada gallega, on hi posem pebrots, botifarra d'ou i sardines. Les sardines si us agraden les podeu posar salades. Jo que havia de complaure als gustos familiars, les he posat de conserva en oli d'oliva que resulten més suaus. Tot plegat porta poca feina i poca complicació d'ingredients i elaboració.

QUÈ NECESSITEM?

  • Per la base:
  • 100 ml d'aigua
  • 50 ml d'oli
  • 50 g de llard de porc
  • 1 ou petit
  • 350 g de farina
  • 15 g de llevat fresc premsat
  • 1/2 cullerada de sal
  • un pessic de sucre
  • un polsim de pimentó de la Vera
  • Per completar el coc:
  • Botifarra d'ou
  • 1/2 pebrot vermell
  • 1 pebrot verd italià
  • sardines amb oli d'oliva
  • oli d'oliva
  • sal maldon o gruixuda

COM HO FEM?

Pre-escalfem el forn a 220º.

Amb thermomix:

Barrejar els líquids, el llard, la sal, el sucre i el pimentó 2' a 40º velocitat 2.
Afegir el llevat, l'ou i la meitat de la farina i barrejar 15" a velocitat 6.
Afegir gairebé tota la resta de la farina per veure la que admet i programar 3' a velocitat espiga.

A mà:

Reserveu 40 ml d'aigua tèbia per disoldre el llevat. Barrejar amb varetes dins d'un bol la resta d'aigua i l'oli, el llard, la sal, el sucre i el pimentó. Afegiu el llevat dissolt, l'ou i la meitat de la farina i barregeu-ho enèrgicament amb una cullera de fusta. Afegiu la farina passada pel sedàs i aneu amassant i barrejant amb les mans. Observareu que està feta quan te una consistència que no s'enganxa a les mans lleugerament oliosa.

En ambdós casos, estireu la massa amb les mans (és molt senzilla de manipular) i deixeu-la de la mida d'amplada de la safata del forn, com de mig centímetre de gruix. 
Afegiu la botifarra tallada a rodelles, els pebrots tallats al llarg i les sardines. Amaniu amb oli d'oliva i una mica de sal maldon o gruixuda.

Enforneu uns 25'o 30'. Si veieu que se us torra ràpid per damunt, tapeu-la amb paper d'alumini i continueu coent-la el temps indicat.

No us oblideu de veure les diferents propostes de coques i pizzes de:


Gaudiu força!






8 comentaris:

  1. Una proposta molt encertada pel dia d'avui, t'ha quedat boníssima. Petons maca!

    Ana

    ResponElimina
  2. Montse una coca muy adecuada para el día de hoy ademas gusta si o si esta combinación.
    petons

    ResponElimina
  3. On tinc el cap! I sense recordar que avui és dijous gras :( Que a gust menjaria un bon troç d'aquest coc Montse. Em sembla fantàstic!!!!

    ResponElimina
  4. Buenisima esta noche ceno pizza de Botifarra d'ou
    Bss

    ResponElimina
  5. Tampoc vaig pensar en la data, haguéssim "torpedejat" la blogosfera amb butifarres d'ou, ja,ja,ja. M'ha agradat molt la teva proposta.
    Un petó Montse

    ResponElimina
  6. Com que d' apuesta botí la pots comprar quan vulguis la faré en quan pugui. Deliciosa Montse. Petonets


    ResponElimina
  7. Mira, polsim de pimentó,m'agrada aquest toc de sabor i color. I si, aquest tipus de coques per la meva terra son freqüents, els ingredients del farciment (be, de la coca) perfectes amb sabor i que s'agermanen molt be.
    No s'han de perdre les arrels ;-)
    Una abraçada

    ResponElimina
  8. Doncs ja ha passat el dia, però ha d'estar ben bona per qualsvol atre dia.
    Muas!

    ResponElimina